Trainingen digitale toegankelijkheid

Al meer dan 15 jaar jaar help ik organisaties en individuele cursisten met het opbouwen van kennis over digitale toegankelijkheid. Zowel technische trainingen, trainingen voor redacteuren en voorlichtingsbijeenkomsten. Incompany-trainingen of trainingen op maat zijn natuurlijk mogelijk.

Trainingen verzorg ik vanuit Firm Ground, waar ik fulltime werk.

Trainingen geven we op een centrale locatie of incompany. Interesse? Neem contact met me op over de mogelijkheden via iacobien@firmground.nl of bel me op +31 (0) 313 31 21 33

Trainingsoverzicht

Een greep uit de trainingen die we kunnen verzorgen:

WCAG 2.1

 • Wegwijs in de toegankelijkheidsrichtlijnen WCAG 2.1/li>
 • Inzicht in digitale toegankelijkheid
 • Aandachtspunten bij bouw
 • Aandachtspunten bij aanbesteding
 • Toetsing: hoe en vanaf wanneer toets je of laat je toetsen?
 • Zowel technische trainingen WCAG 2.1, als trainingen voor projectmanagers en redacteuren.

Principe Universeel

 • Principe Universeel (aanbevolen standaard op de pas-toe-of-leg-uit-lijst, voorheen onderdeel van Webrichtlijnen versie 2)
 • Vervolgtraining op Training WCAG 2.1
 • Inzicht in richtlijnen voor bouwkwaliteit, vindbaarheid en duurzaamheid.
 • Aandacht voor bouw, aanbesteding en (zelf) toetsen
 • Zowel technische trainingen, als trainingen voor projectmanagers en redacteuren.

Toegankelijke documenten

In WCAG 2.1 worden eisen gesteld aan de toegankelijkheid van documenten die je via de website aanbiedt. Ze moeten aan dezelfde criteria voldoen als HTML-pagina’s of er moet een toegankelijk gelijkwaardig alternatief zijn. Ook online documenten als PDF en Word kunnen een waardevolle toevoeging zijn voor je bezoeker. In deze training gaan we in op wanneer je welk bestandstype kiest en hoe je documenten toegankelijk maakt. Daarnaast gaan we van start met een plan van aanpak voor het inventariseren en beleggen.

Toetsworkshop

Als je een auto koopt, wil je dat er onder de motorkap gekeken wordt. Maar hoe doe je dat bij een website? In de toetsworkshop leer je hoe je een indruk van de technische kwaliteit van de site krijgt. Deze workshop helpt je om bij opleveringen of bouwen zelf een eerste check te doen. We gaan in op verschillende momenten om te toetsen en tools. Daarnaast gaan we natuurlijk praktisch aan de slag. Deze workshop is mogelijk op beginnersniveau waar je leert op een aantal essentiële punten te testen. Gevorderden leren een meer uitgebreid onderzoek uit te voeren.

Digitale toegankelijkheid voor webredacteuren

Praktische training voor redacteuren en communicatiemedewerkers waarin je leert hoe je schrijft voor toegankelijke pagina’s en welke beslissingen je daarnaast moet nemen.

Awareness digitale toegankelijkheid

Bijeenkomst waarin we ingaan hoe verschillende mensen, met en zonder functiebeperking, websites gebruiken.  We gaan in op de achtergronden, verplichtingen, vooroordelen en voordelen. Je leert hierin het ‘waarom’ achter de richtlijnen begrijpen.

Introductie digitale toegankelijkheid

Foto van brailleleesregel Bijeenkomst waarbij je inzicht krijgt hoe mensen met een functiebeperking het internet gebruiken. Vraag je je af hoe een blinde het internet gebruikt? In deze bijeenkomst zie je het! En eventuele obstakels zijn voor Google niet anders. Daarnaast kent iedereen beperkingen in zijn internetgebruik. Bijvoorbeeld niet de laatste plug-ins, een klein scherm op een smartphone of geen geluid kunnen afspelen.

Webredactie en SEO

Google is blind en zo goed als doof. Zoekmachines en mensen die zoekmachines gebruiken hebben dus veel baat bij toegankelijke sites. Daarnaast bevatten Principe Universeel (voorheen onderdeel van de Webrichltijnen) extra kwaliteitseisen voor vindbaarheid en doorzoekbaarheid. In deze training leer je wat er belangrijk is en kijken we verder en specifiek naar vindbaarheid en doorzoekbaarheid.

Contentstrategie

In deze training gaan we in op contentstrategie, visie, online reputatie en effectieve webcommunicatie. Hiervoor kijken we naar de vragen van de gebruiker, toptaken en visie. De training contentstrategie heb ik ontwikkeld met Wiep Hamstra en wordt incompany gegeven.

Incompany

 • Training volledig op maat voor jouw team of organisatie
 • Voorbeelden en opdrachten op basis van organisatie en organisatie-site
 • Van een dag tot een volledig kennistraject