Advies en projectmanagement digitale toegankelijkheid en Webrichtlijnen

In verschillende fases van projecten adviseer ik over aanpak, techniek, aanbesteding en oplossingen. Het is het meest effectief als je me in een vroeg stadium inschakelt. Kwaliteitseisen als bouwkwaliteit, gebruiksvriendelijkheid, vindbaar en toegankelijkheid zijn niet de puntjes op de i aan het einde van het traject. Het zijn zaken die je het beste in de basis al meeneemt. En die je ook in je organisatie moet beleggen. Maar ook bij bestaande websites of later in het proces kan ik je helpen bij het verbeteren van de kwaliteit van een website.

Een aantal voorbeelden van gebieden waarover ik adviseer:

  • aanbesteding en Webrichtlijnen
  • strategische aanpak en organisatieadvies
  • samenbrengen kwaliteitstrajecten: zoekmachineoptimalisatie, webtoegankelijkheid en usability
  • advies CMS
  • aanpak PDF-vraagstukken (toegankelijke documenten)
  • toegankelijke video
  • huisstijlkleuren en toegankelijkheid

Waar nodig zit ik diep in de techniek, maar ik leg in duidelijke taal uit. Ik help opdrachtgevers door onder de motorkap te kijken of er geleverd is volgens afspraken en conform webrichtlijnen. Ik help bouwers met de techniek zodat ze kunnen leveren wat is afgesproken. Die brug sla ik graag.


Advies WCAG 2.0 en Webrichtlijnen versie 2

Webrichtlijnen versie 2 en WCAG 2.0 zijn de huidige versie van de richtlijnen. Webrichtlijnen versie 2 hebben Webrichtlijnen versie 1 vervangen op de pas-toe-of-leg uit-lijst en zijn een overheidsstandaard. WCAG 2.0 is een ISO-standaard. Ik werk als een van de eersten in Nederland – en al jaren – met Webrichtlijnen versie 2.


Begeleiding naar het Waarmerk drempelvrij.nl

Een eindtoetsing moet geen verrassing zijn. Daarom is het belangrijk en heeft het de voorkeur om al vanaf een vroeg stadium te testen. Ook moet je je organisatie zo inrichten dat de website goed wordt en goed blijft. En dat je inzicht hebt en als overheid geeft in het toepassen van de standaard Webrichtlijnen. Een uitgebreide toets is dan belangrijk. Bij oplevering is het ook een goed middel om te bepalen of afspraken zijn nagekomen en er is opgeleverd conform afspraken.

Een volledige inspectie van een website kun je door een inspectie-instelling laten uitvoeren. Bij voldoen mag dan ook het logo van het Waarmerk drempelvrij.nl gevoerd worden. Ik kan dit proces voor je begeleiden door te helpen bij de selectie van een inspectie-instelling en te helpen bij het oppakken en de prioritering van de toetsresultaten. Ook licht ik deze duidelijk toe en geef aan bij welke partij welke oplossing ligt.

Onderzoek en quickscans

In verschillende fases van het ontwerp, realisatie, uitbreiding en beheer doe ik zelf onderzoek. Hierbij onderzoek ik of wireframes, templates, FO en html-pagina’s voldoen aan internationale toegankelijkheidseisen of aan de Webrichtlijnen. De rapportages onderscheiden zich door heldere taal, duidelijke voorbeelden met screenshots en praktische oplossingen.

Pdf Audits

Pdf is vaak zo complex en in de organisatie verweven, dat de meeste organisaties geen of weinig zicht hebben op de kwaliteit, inhoud en de hoeveelheid pdf’s die op hun site staan. En of dit dus wel effectieve communicatie is. Het zomaar toegankelijk gaan maken van alle pdf’s op een website is echter niet een haalbare of wenselijk oplossing.

Een goede start is een Pdf Audit. Dit biedt inzicht in de hoeveelheid en kwaliteit van de pdf’s die online staan. Ik verzamel hiervoor feiten en analyseer deze. Daarnaast kijk ik naar waar en hoe de pdf’s gecreëerd en beheerd worden en welke verplichtingen er zijn om bepaalde content te publiceren. Met een Pdf Audit krijg je inzicht in hoe pdf’s ingezet worden en waarom. Dit is bepalend voor het gericht en effectief kunnen bepalen van vervolgstappen en de prioritering en impact hiervan.