WCAG 2.2 is er! Op donderdag 5 oktober 2023 is WCAG 2.2, de internationale toegankelijkheidsrichtlijnen ‘Web Content Accessibility Guidelines’, door het W3C gepubliceerd als een Recommendation. WCAG 2.1 is uitgebreid met nieuwe succescriteria op niveau AA en 1 succescriterium is verwijderd. In dit artikel lees je wat er veranderd is.
6 nieuwe succescriteria en 1 succescriterium verwijderd
Er zijn 6 nieuwe succescriteria op niveau AA (A en AA) en 1 succescriterium is verwijderd. Dat betekent dat WCAG 2.2 in totaal 55 succescriteria bevat. Niveau AA is wat er doorgaans vereist is. Er zijn 3 nieuwe succescriteria op niveau AAA.
Overgang naar WCAG 2.2
Er komt natuurlijk een periode waarbij WCAG 2.2 nog in de Europese standaard EN 301 549 opgenomen moet worden. Developers, trainers en onderzoekers moeten nog schakelen naar WCAG 2.2. Het is dus niet zo dat deze standaard morgen al verplicht is, maar weet dat de standaard nu officieel is en anticipeer waar mogelijk al.
De 6 nieuwe succescriteria
De nieuwe succescriteria heel in het kort:
2.4.11 Focus Not Obscured (Minimum) (AA)
Zorg ervoor dat wanneer een item toetsenbordfocus krijgt, de focus ten minste gedeeltelijk zichtbaar is. Zo kunnen mensen die geen muis gebruiken zien wat de toetsenbordfocus heeft.
2.5.7 Dragging Movements (AA)
Geef voor elke actie waarbij je moet slepen een eenvoudig aanwijsalternatief zodat ook mensen zonder muis items kunnen verslepen.
2.5.8 Target Size (Minimum) (AA)
Zorg ervoor dat het aanwijsgebied voldoet aan de vereiste minimale grootte of dat er voldoende tussenruimte is. Zo help je mensen met een lichamelijke beperking die niet op kleine knoppen kunnen klikken die dicht bij elkaar staan.
3.2.6 Consistent Help (A)
Zet hulp op dezelfde plaats als het op meerdere pagina’s staat. Zo kunnen mensen die hulp nodig hebben deze makkelijker vinden.
3.3.7 Redundant Entry (A)
Vraag dezelfde informatie niet twee keer in dezelfde sessie. Hiermee help je mensen met cognitieve beperkingen.
3.3.8 Accessible Authentication(Minimum) (AA)
Laat mensen niet iets oplossen, onthouden of uitschrijven om in te loggen, omdat sommige mensen met cognitieve beperkingen geen puzzels kunnen oplossen, een gebruikersnaam en wachtwoord onthouden of eenmalige wachtwoordcodes overtypen. In het succescriterium staan meer details of wat wel en niet mag. Bijvoorbeeld als je alternatieven aanbiedt of bij het herkennen van objecten.
Verwijderd succescriterium
Er is ook een succescriterium verwijderd, namelijk 4.1.1 Parsing.
Dit succescriterium was bedoeld om te zorgen dat browsers en hulpapparatuur mark-up en inhoud nauwkeurig konden verwerken en presenteren. Sindsdien hebben specificaties (zoals HTML) en browsers de manier waarop ze parsingfouten afhandelen verbeterd. Voorheen deden ondersteunende technologieën hun eigen markup-parsing. Nu gaan ze uit van de browser.
Meer weten
Een overzicht van wat er nieuw is: W3C: What’s new in WCAG 2.2.