‘Digital Governance‘ is een aanpak voor het vastleggen van aansprakelijkheid, beslissingsbevoegdheden en rollen bij wat organisaties digitaal en online doen. Lisa Welchman schreef hierover het boek ‘Managing Chaos‘.
Digital Governance
Digital Governance is eigenlijk een schema waar in je vastlegt wie beslist over digitale strategie, beleid en standaarden. Doordat duidelijk is wie waarover beslist werk je effectiever en creatiever aan betere eindproducten. Hiervoor breng je in kaart welke betrokkenen er zijn of moeten zijn, waarover beslist wordt en waar je organisatie nu staat. En hoe volwassen de organisatie is in haar aanpak en beleid voor digitaal. Dit bepaalt namelijk de mogelijke vervolgstappen.
Het digitale team
De eerste stap is om het volledige digitale team in kaart te brengen. Welchman omschrijft het digitale team als de volledige verzameling mankracht om het digitale proces in de organisatie te laten werken. Vaak kijken we naar een beperkt deel van het digitale team. Als je niet het hele team in beeld brengt, met de bijbehorende rollen, kun je niet goed sturen op digitaal.
Het digitale team bestaat uit een digitale kernteam (het gebruikelijke webteam) met daarom heen nog 3 schillen:
- het verspreide digitale team:
iedereen buiten het kernteam die wel eens iets online zet - werkgroepen en commissies:
samenwerkingen op strategisch en leidinggevend niveau - het verlengde digitale team:
externe betrokkenen, zoals leveranciers en externe specialisten
Als je het digitale team in beeld breng, dan kun je vervolgens beslissingsbevoegdheden en verschillende rollen bij de juiste partijen onderbrengen.
Meer informatie: het volledige model voor ‘digital governance‘
In het artikel ‘Grip op digitaal met digital governance beschrijf ik het volledige model van Welchman. Je kunt het artikel goed gebruiken als inleiding op het onderwerp Digital Governance of als overzicht om na te slaan bij je werk.