Trainingen digitale toegankelijkheid en Webrichtlijnen

Al zo’n 8 jaar help ik organisaties en individuele cursisten met het opbouwen van kennis over webtoegankelijkheid en webrichtlijnen. Zowel technische trainingen, trainingen voor redacteuren en voorlichtingsbijeenkomsten. Sommige trainingen verzorg ik samen met andere experts. Incompany-trainingen of trainingen op maat zijn natuurlijk mogelijk.

Trainingen geef ik zelf op een centrale locatie, incompany of via andere organisaties. Interesse? Neem contact met me op over de mogelijkheden via info@iacobien.nl of bel me op 06 2500 3400!

Trainingsoverzicht

Een greep uit de trainingen die ik verder geef:

WCAG 2.0

 • Wegwijs in de nieuwe toegankelijkheidsrichtlijnen WCAG 2
 • Inzicht in digitale toegankelijkheid
 • Aandachtspunten bij bouw
 • Aandachtspunten bij aanbesteding
 • Toetsing: hoe en vanaf wanneer toets je of laat je toetsen?
 • Zowel technische trainingen WCAG 2.0, als trainingen voor projectmanagers en redacteuren.

Webrichtlijnen versie 2

 • Inzicht in Webrichtlijnen versie 2 (officiĆ«le overheidsstandaard en op de pas-toe-of-leg-uit-lijst)
 • Vervolgtraining op Training WCAG 2.0 of volledige training Webrichtlijnen versie 2, inclusief WCAG 2.0.
 • Inzicht in extra richtlijnen voor bouwkwaliteit, vindbaarheid en duurzaamheid.
 • Aandacht voor bouw, aanbesteding en (zelf) toetsen
 • Zowel technische trainingen Webrichtlijnen versie 2, als trainingen voor projectmanagers en redacteuren.

Toegankelijke documenten

In Webrichtlijnen versie 2 worden eisen gesteld aan de toegankelijkheid van documenten die je via de website aanbiedt. Ze moeten aan dezelfde criteria voldoen als HTML-pagina’s of er moet een toegankelijk gelijkwaardig alternatief zijn. Ook online documenten als PDF en Word kunnen een waardevolle toevoeging zijn voor je bezoeker. In deze training gaan we in op wanneer je welk bestandstype kiest en hoe je documenten toegankelijk maakt. Daarnaast gaan we van start met een plan van aanpak voor het inventariseren en beleggen.

Toetsworkshop

Als je een auto koopt, wil je dat er onder de motorkap gekeken wordt. Maar hoe doe je dat bij een website? In de toetsworkshop leer je hoe je een indruk van de technische kwaliteit van de site krijgt. Deze workshop helpt je om bij opleveringen of bouwen zelf een eerste check te doen. We gaan in op verschillende momenten om te toetsen en tools. Daarnaast gaan we natuurlijk praktisch aan de slag. Deze workshop is mogelijk op beginnersniveau waar je leert op een aantal essentiƫle punten te testen. Gevorderden leren een meer uitgebreid onderzoek uit te voeren.

Webrichtlijnen versie 2 voor webredacteuren

Praktische training voor redacteuren en communicatiemedewerkers waarin je leert hoe je schrijft voor toegankelijke pagina’s en welke beslissingen je daarnaast moet nemen. We gaan natuurlijk uit van de nieuwe richtlijnen voor de overheid: Webrichtlijnen versie 2.

Kennismaken met de webrichtlijnen

Bijeenkomst om breder in de organisatie de Webrichtlijnen en digitale toegankelijkheid te introduceren. We gaan in op de achtergronden, verplichtingen, vooroordelen en voordelen.

Introductie digitale toegankelijkheid

Foto van brailleleesregel Bijeenkomst waarbij je inzicht krijgt hoe mensen met een functiebeperking het internet gebruiken. Vraag je je af hoe een blinde het internet gebruikt? In deze bijeenkomst zie je het! En eventuele obstakels zijn voor Google niet anders. Daarnaast kent iedereen beperkingen in zijn internetgebruik. Bijvoorbeeld niet de laatste plug-ins, een klein scherm op een smartphone of geen geluid kunnen afspelen.

Webredactie en SEO

Google is blind en zo goed als doof. Zoekmachines en mensen die zoekmachines gebruiken hebben dus veel baat bij toegankelijke sites. Daarnaast bevatten Webrichtlijnen versie 2 extra kwaliteitseisen voor vindbaarheid en doorzoekbaarheid. In deze training leer je wat er belangrijk is en kijken we verder en specifiek naar vindbaarheid en doorzoekbaarheid.

Contentstrategie

In deze training gaan we in op contentstrategie, visie, online reputatie en effectieve webcommunicatie. Hiervoor kijken we naar de vragen van de gebruiker, toptaken en visie. De training contentstrategie heb ik ontwikkeld met Wiep Hamstra en wordt incompany gegeven.

Incompany

 • Training volledig op maat voor jouw team of organisatie
 • Voorbeelden en opdrachten op basis van organisatie en organisatie-site
 • Van een dag tot een volledig kennistraject